Czyszczenie przypalonej blachy z piekarnika nie rzadko przysparza nam problem. Często od razu sięgamy po środki chemiczne dostępne w sklepach. Niestety nie zawsze ich stosowanie przynosi należyty efekt. Przypalenia zostają. Jak zatem skutecznie pozbyć się przypaleń na blachach i odzyskać ich dawny blask? Na pewno nie należy zbyt długo „gromadzić” przypaleń, ale od razu, na świeżo, próbować je usunąć. Dobrą, sprawdzoną metodą, jest usunięcie niechcianego brudu z blachy do pieczenia przy użyciu środków dostępnych w każdym domu: pasty do zębów, sody oczyszczonej, wody utlenionej oraz soli gruboziarnistej. W tym celu należy utworzyć z pasty do zębów, wody utlenionej oraz sody oczyszczonej mieszankę w postaci pasty. Następnie tę mieszankę należy dokładnie rozprowadzić po całej powierzchni blachy, szczególnie na miejsca przypalone i pozostawić na kilka minut. Po tym czasie należy posypać blachę solą gruboziarnistą i przy użyciu gąbki do naczyń wyszorować blachę. Cały proces zakończyć dokładnym wypłukaniem blachy.